ΓΑΜΨΟΔΑΚΤΥΛΙΑ

Η σφυροδακτυλία είναι η μόνιμη κάμψη της πρώτης ή της δεύτερης φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης (τα δάκτυλα είναι λυγισμένα προς το έδαφος), ενώ η γαμψοδακτυλία χαρακτηρίζεται από υπερέκταση της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης και κάμψη της πρώτης ή και των δύο φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων.

Οι παραμορφώσεις αυτές συνήθως είναι αγνώστου αιτιολογίας, με κάποιου βαθμού κληρονομικό υπόστρωμα, αλλά πολλές φορές συνυπάρχουν με νευρολογικές παθήσεις, με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή μέγα βλαισό δάκτυλο.

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο σημείο που η γωνίωση του δακτύλου έρχεται σε επαφή με το παπούτσι, ιδιαίτερα αν αυτό είναι σκληρό, με συνέπεια την ανάπτυξη κάλου καθώς επίσης και στο πέλμα στη βάση των κεφαλών των μεταταρσίων.

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική με χρήση φαρδιών υποδημάτων με χαμηλό τακούνι και ειδικών ορθωτικών πελμάτων ανύψωσης κεφαλών μεταταρσίων, ενώ σε προχωρημένα στάδια η χειρουργική αντιμετώπιση με διαδερμική προσπέλαση (μικρές τομές 3mm) έχει εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή και παραμονή 1 ώρας στην κλινική.